Life

Jak správně uvařit těstoviny?

Těstoviny jsou oblíbeným jídlem po celém světě, a to především pro jejich rychlou a jednoduchou přípravu. Na rozvařených nebo naopak tvrdých nudlích si ale příliš nepochutnáte. Jak je připravit, aby byly tak akorát?

Vaření těstovin „al dente” (pevné na skus) neznamená jen to, že Italové nemají rádi rozvařené těstoviny, ale má to i svůj vědecký význam. Těstoviny „al dente” jsou totiž lépe stravitelné a déle zasytí, než těstoviny vařené příliš dlouho. Mezi dvě hlavní složky těstovin patří škrob a bílkovina lepek (gluten). Díky správnému času vaření dokáže lepek lépe ve svém nitru zadržet částky škrobu, které se poté vstřebávají do vašeho organismu jen pozvolně.

Tip: Pokud bydlíte v Brně, hoďte tento návod za hlavu a objednejte si těstoviny od rozeného itala z těstoviny Brno Caruso až domů. Bez práce tak ochutnáte těstoviny mnoha druhů, které si jinak dáte jen na letní dovolené.

Na jedné straně předejdete tomu, aby nám rychle stoupla hladina cukrů v krvi, což má za následek jen přechodný pocit sytosti, a na druhé straně docílíte lepšího trávení a delšího pocitu sytosti. Těstoviny „al dente” jsou na skus tvrdší konzistence, ale v žádném případě nejsou syrové anebo nedovařené. U kvalitních těstovin je správný čas vaření vždy uveden na obalu. S trochou praxe dokážete odhadnout stupeň uvaření i od oka.

Vybírejte jen kvalitní těstoviny

Na těstovinách nešetřete a buď se vrhněte do přípravy domácích, nebo navštivte specializovaný obchod s italskými delikatesami. Záruka kvality není vždy v nejvyšší ceně, což ale nevyvrací fakt, že těstoviny za pár korun často obsahují vysoký podíl škrobů a snadno se rozvaří.

Vody vždy tak akorát

Než vložíte těstoviny do vroucí vody, ujistěte se, že jí je opravdu hodně. Vařte je vždy v co největším hrnci, aby se k sobě nepřichytávaly.

Těstoviny občas promíchejte

Jakmile začne voda v hrnci vřít, přidejte velkou lžíci soli. Nemusíte se bát, že by těstoviny byly přesolené, naopak krásně změknou. Voda se má správně blížit slanosti mořské vody.

Olej do vody?

Olej do vody nepřidávejte, bude se držet na hladině a prakticky všechen akorát končí ve vašem odpadu.

Jak dlouho vařit?

Těstoviny vařte v odkrytém hrnci a vždy se řiďte instrukcemi na obalu. Pokud je chcete mít takzvaně al dente, tedy na skus, vyndejte je o pár minut dřív a nezapomeňte je před odstavením z plotny ochutnat.

Kdy scedit?

Po uvaření je nutné těstoviny okamžitě přecedit, protože i když už voda nevře, těstoviny v ní stále měknou.

Tip: Máte rádi pravou italskou pizzu? Potom si přečtěte článek: Kde v Brně najít tu pravou pizzu, nebo se podívejte na stránky pizza Brno Caruso, kde naleznete přesně to, co jste dlouho hledali.

Jak vidíte, celý proces přípravy těstovin je o správném načasování a rychlosti. Všechno musí svižně odsypávat. Žádné prostoje, žádné dlouhé debaty. Jestliže necháte uvařené horké těstoviny stát a zapomenete na ně, budete z nich mít jednu velkou lepivou hmotu. Pokud vše dodržíte, jak máte, věřím, že si báječně pochutnáte. Za čas se už pro vás tento postup stane samozřejmostí a bude automatický.