Life

Luštěniny jako součást jídla alespoň dvakrát týdně

Slyšíte to stále dokola – vyvážená a pestrá strava rovná se osmdesát procent úspěchu. Je šílené to stále opakovat, ale jelikož se na to častokrát zapomíná a je to opravdu důležité, zmíníme to znovu. V kvalitním jídelníčku by neměla chybět jídla, která v sobě nesou potřebné vitaminy a jiné tělu prospěšné složky, jež naše tělo opravdu potřebuje. Vitaminy C nalezneme v ovoci, ale co bílkoviny? Ty tam nalezneme opravdu minimálně. Sice bude naše imunita posílena, ale svalová hmota nám bude ubývat obrovskou rychlostí, a to (jestliže pravidelně cvičíme a snažíme se o pevnou postavu) je pro nás špatnou zprávou.

Do jídel týdne by se tedy rozhodně mělo zakomponovat maso, to je právě zdrojem vápníku a bílkovin. Nejen, že udržují svalovou hmotu (jak už byl zmíněno), ale taktéž udržují naše kosti silné a zdravé. Je nutné také stravovat se i sýry, protože v nich jsou převážně obsaženy minerální látky, které samozřejmě taky potřebujeme. Co se ovšem častokrát vynechává, jsou ořechy a luštěniny.

Luštěniny jako neoblíbená zdravá potravina

Hrách, čočka, fazole – po vyřknutí těchto slov se dětské tváře skrčí a ústa odmítají jíst. Často je to také problém i dospělých jedinců. Luštěniny jsou ale taková potravina, kterou bychom chtě-nechtě měli zařadit do pravidelného stravování minimálně dvakrát do týdne.

Obsahují takový zdroj vlákniny, který nás dokáže zasytit, a to na delší dobu. Nejsme proto nuceni jíst velké porce a nemáme tendenci se přejídat. Stejný efekt pozorujeme například i u chia semínek či plodů goji. V čem ale luštěniny vedou před těmito pomocníky na hubnutí, je to, že nejen že mají zásobu vitaminů, ale taky skvěle bojují proti rakovině nebo hemeroidům. Jejich konzumace se doporučuje těm, kteří se snaží snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi.

Zvažte proto větší konzumaci této zeleniny, kterou si můžete vypěstovat dokonce i na vaší zahrádce. Poděkuje vám nejen tělo, ale i zdraví.