Life

Na co nezapomenout při přípravě steaku

Otázka, jak si připravit  dokonalý, šťavnatý steak v takové kvalitě, v jaké se vám dostává třeba v luxusní restauraci v Ostravě? Počasí a současní situace je sice pro restaurace někdy i likvidační, kdy v době koronoviru je třeba mít své restaurace uzavřené, ale zůstává zde otázka. Když přece jen máme chuť na steak, tak jak si ho připravit v domácích podmínkách. 

Nejčastěji se chybuje ve výběru masa. Většinou se na steak volí hovězí maso, ale i v tomto případě platí, že by se nemělo volit hovězí maso čerstvé, jelikož takové maso je tuhé v konečném výsledku. Na to nezapomínejte, ostatně je tu daleko více věcí, na které nesmíte zapomenout. 

Nikdy maso neomývejte vodou

Velkou chybou je, když maso po vytažení z obalu nebo ze sáčku od řezníka omyjeme vodou. To dělá drtivá většina z nás. Pravdou ale je, že by se maso vždy mělo jen otřít papírovou utěrkou, poté by se mělo nechat chvilku odstát, aby mělo maso pokojovou teplotu. Až poté s masem můžete zamířit na gril nebo na rozpálenou pánev. 

Vždycky na rozpálený povrch

Ať už se rozhodnete pro opékání na grilu nebo pro smažení na pánvi, v každém případě musíte steak položit na rozpálenou pánev. Nikdy steak ani žádné jiné maso nepokládejte na pánev studenou. Stejně tak pamatujte při přípravě steaku na jedno, a sice nikdy ho nepropichujte, jinak přijdete o jeho šťavnatost, která je u steaku velice důležitá. 

Nikdy nedělejte více steaků najednou na jedné pánvi

I když spěcháte nebo musíte pohostit více hostů najednou, nikdy nepřipravujte na jedné pánvi více steaků na jednou. Maso se musí opékat, ale pokud byste na pánev přihodili vícero kousků najednou, rázem by se maso začalo dusit, a to je nežádoucí. Proto vždy na jedné pánvi připravujte jeden kousek masa.